Het Park

I De situering van het park 

Park Lusthof bevindt zich aan de noordzijde van Epe, rondom de woonvormen “Het Slath” en “Klein Slath”. 

I De grootte van het park

Park Lusthof is (inclusief bebouwing) 3,9 hectare groot. Hiervan wordt 3,5 hectare als park beheerd. Het park heeft karakteristieke beplanting zoals grote rhododendrons en veel monumentale bomen. Het heeft een gebied dat uit bos bestaat maar ook grote grasvlaktes met uitzichten. De bomen die er in groten getale staan zijn groot en oud, zowel de vrijstaande bomen als de bomen in het bos.

I Het uiterlijk van het park

Park Lusthof heeft een bosachtig karakter. Er zijn veel stukken bos die op de hoeken en aan de rand van het park liggen. Daarnaast zijn er ook grote velden met gazon en kruidenweides met rhododendrongroepen aanwezig. Door deze combinaties met doorzichten is het een voorbeeld van de “Engelse landschapsstijl”. Door de “woonfunctie” in het park is er een duidelijke scheiding tussen cultuur en natuur. De scheiding wordt gevormd door het pad dat rondom het park en rond de twee gebouwen loopt. Rondom het hoofdgebouw is een tuin met meer gecultiveerde planten. Deze gecultiveerde beplanting bestaat in het algemeen uit sierheesters, vaste planten, gazon en taxus hagen.

Park Lusthof is een park met potentie. Het park geeft een wisselend beeld van bomen, bosplantsoen, opgaande heesters, hagen, gazon en kruidenrijk gras. Er zijn verschillende doorzichten naar het omliggende landschap aanwezig. In de bossen en kruidenweides is een verscheidenheid aan fauna te vinden. In de bosgedeelten wordt de bonte specht en uil gesignaleerd en op de kruidenvelden zijn veel vlinders aanwezig. Af en toe wordt het park zelfs door wilde zwijnen bezocht die het gazon omwoelen op zoek naar eten.

I Eigendom en onderhoud

De eigenaar van het park is de zorgorganisatie Siza. Stichting Park Lusthof adviseert Siza over het beheer en onderhoud. Stichting Park Lusthof tracht tevens vanuit de eigen middelen aanvullend onderhoud en extra maatregelen in het park te realiseren, die niet door de Siza gefinancierd kunnen worden.

Het dagelijks onderhoud van het park wordt verricht door één mankracht van Axent Groen die het totale reguliere onderhoud uitvoert. Door een doelmatig beheer, verkeert Park Lusthof nu een redelijke staat van onderhoud.

Een groot deel van het park bestaat uit bomen. Zowel bomen staande in een bosplantsoen als bomen staande als solitair in gras en beplanting. Er zijn vitale volwassen bomen met een mooie kroon en jongere bomen met grote potentie om volwassen te worden.
De grootste oppervlakte van het park bestaat uit bos dat uit volwassen bomen bestaat. Hierdoor is er weinig onderbegroeiing aanwezig. De overgang tussen natuurlijk groen en cultuurlijk groen is niet abrupt of storend. De meest voorkomende soorten zijn beuk (Fagus sylvatica), inlandse eik (Quercus robur) en amerikaanse eik (Quercus rubra). Op een aantal plekken zijn als onderbegroeiing lelietje der dalen en salamonszegel aanwezig.

Het park is voorzien van halfverharde paden (samengesteld uit geel leem en splitmengsel) en asfaltpaden. Alle paden zijn door rolstoelgebruikers van de beide woonvormen goed te berijden.

In het park en rondom het hoofdgebouw zijn veel heesters te vinden. Zowel bodembedekkende als opgaande heesters. De opgaande heesters zijn vaak als solitairen in een vak gecombineerd met bodembedekkende heesters, waar zij een soort tapijt vormen.

Aan weerszijden van het park zijn twee lange onafgebroken hagen te vinden. Deze dienen als erfafscheiding. De meidoornhaag aan de zuidkant sluit goed aan op het landelijk karakter van de rondom gelegen weilanden. Het terras van het hoofdgebouw is van korte taxushagen voorzien, waardoor het terras als ruim ervaren wordt.

Grote oppervlaktes op het terrein zijn met gazon bedekt. Deze wordt intensief gemaaid en geeft een verzorgd strak beeld. De weide die vanaf de Heerderweg is te zien, is een kruidenrijk grasland. Op deze grote, kruidenrijke weide lopen een aantal shetlanders rond.

Als parkmeubilair zijn in het park een aantal zitbanken aanwezig. De paden en wegen zijn goed aangelicht en bieden voldoende sociale veiligheid.